HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Opel Debriyaj Seti Volan Merkez Rulmanı

Opel Debriyaj Seti Volan Merkez Rulmanı
OPEL ŞANZIMAN TİPLERİ DEBRİYAJ SETİ VOLAN MERKEZ
               Opel araçlarda bir çok şanzıman tipi kullanılmıştır. Eskiden yeniye doğru sıralamaya çalışalım. Opel de en eski kullanılan ve hala da neredeyse kullanılmaya devam eden F13 mekanik şanzıman tipidir. Genellikle Opel araçların Corsa Astra küçük ve orta kasa olarak adlandırdığımız araçlarında kullanılan şanzıman tipidir. F17 şanzımanla neredeyse benzerdir. Ancak devir olarak daha düşük seviyede kalır. F17 olarak adlandırılan şanzıman tipi ise ağırlıklı olarak Astra F - Astra G - Vectra A - Vectra B - Meriva A - Combo C - Astra H - Corsa C araçlarda kullanılan tiptir. F13 şanzıman ile neredeyse aynı debriyaj setlerini kullanırlar. Hatta zorda kalındığı zamanlarda birbirilerinin debriyaj setlerini kullanabiliriz. Bu şanzıman tiplerinde kimi zaman kuru debriyaj rulmanı kimi zamanda hidrolik debriyaj rulmanı kullanılabilir. Eski modellerde debriyaj rulmanına hareketi debriyaj teli verirken, yeni model araçlarda debriyaj telinin yerini hidrolik sistemler almıştır. Debriyaj teli, debriyaj pedalından aldığı hareketi debriyaj çatalı vasıtası ile rulmana oradan da debriyaj baskısını aktarır. Hidrolik sistemlerde ise debriyaj pedalı, hareketi debriyaj üst merkezi vasıtası ile debriyaj alt merkezine aktarır, üst merkezden almış olduğu basıncı Rulman vasıtası ile debriyaj baskısına iletir. Bu araçlara ait debriyaj setini, debriyaj telini, debriyaj üst ve alt merkezini, debriyaj hidroliğini www.opelparcaci.com dan inceleyebilir ve sipariş verebilirsiniz.   Şimdi bunların büyük abisi olan F18 şanzıman tipine bakalım. Ağırlıklı olarak Vectra B 2.0 benzinli motorlarda kullanılan şanzıman tipidir. 22 mm çapında baskı ve balata kullanan bu şanzıman tipi genellikle sorunsuz bir şanzımandır.
 
                     Şimdi gelelim Opel’in efsane şanzımanı F 23'e. Opel’in düşük güçlerle yüksek tork oranı ürettigi şanzımanı Vectra B - Vectra C - Zafira A - Combo C Araçlarda kullanmış olduğu şanzıman tipidir. Bu şanzımanı diğerlerinden ayırt eden en büyük özellik vites kol pozisyonunda geri vitesin sağ geride olmasıdır. Vectra B 2.5 32V araçlarda, yine Vectra B ve Vectra C - Zafira A 2.0 16V benzinli ve dizel motorlu araçlarında kullanılan bir şanzıman tipidir. Bu araçlarda 23 mm çapında baskı ve balata kullanılmaktadır. Yine bu araçların tümünde debriyaj alt merkezi kullanılmaktadır. Yani bu araçlarda debriyaj teli yoktur.
 
           Tabii ki bu araçlarda krank milinden almış olduğu hareketi baskı balata aracılığı ile şanzımana ileten volan da önemli bir parçadır. Bu volanlar tek kütleli ve çift kütleli olarak iki gruba ayrılır. Piyasamızda bizim de çok gülmüş olduğumuz çift kütleli volan / hareketli volan yerine "oynak volan” da denmektedir. "Oynak Volan” yok daha neler canım dansçı volan ha ha. Opel Corsa C ve Combo C 1.3 Dizel araçların 5 ileri vitesli olanlarında sabit volanlı sistemi yaklaşık 2007 yılından beri kullanmaktayız. Hareketli orijinal sisteme göre fiyat olarak daha hesaplı olan sabit sistem artık yeteri kadar güvenilirlik kazanmış durumdadır. Buna rağmen yine de bazı ustalarımız takıntı yaparak müşterilerinden orijinal sistemi yani hareketli volan dediğimiz sistemi istemektedir. Buda Opel kullanıcılarını çelişkide bırakarak ağır maddi yük altına sokmaktadır. Bunu genellikle "parçamı kendim almak istiyorum” diyen araç sürücülerine yaşamaktadırlar. Nihayetinde bu parça yaklaşık 14 yıldır satışta ve artık kalitesi sorun çıkartmadığı ispatlanmış durumdadır.  Gerçi aracınız Opel konusunda uzman bir serviste tamir ediliyorsa böyle gereksiz bir istekle karşılaşmazsınız. Astra H 1.3 Dizel motorlarda sabit volan uygulamasını hiç satmadık ve pek de tavsiye etmiyoruz. Corsa C - Combo C - Meriva A grubunda debriyaj seti LUK ve ya SACHS marka kullanılırken, Astra H 1.3 sabit sitemde isimsiz markasız bir debriyaj seti kullanılmaktadır. Bu nedenle önermiyoruz. 

 


IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.